Rene van der Kerkhof in AD-rubriek Verdwaalde held

10 mei 2021
Met twee WK-finales van 1974 en ’78 op je palmares ben je geen dertien in een dozijn-voetballer. Zeker niet als je bovendien de eerste glorieperiode van PSV mee hebt gemaakt, waarin drie landstitels en de UEFA Cup werden gewonnen.
Om die reden is Rene samen met broer Willy van de Kerkhof een van de acht Helmondse Sporthelden. Het Algemeen Dagblad portretteerde Rene van de Kerkhof in de rubriek ‘Verdwaalde vedette’ over zijn periode bij Eindhoven. Het werd de laatste pagina van een rijk oeuvre in het betaalde voetbal. Het verhaal handelt over het centrale duo dat hij bij de tweede club van de Lichtstad vormde met Hans Kraay Junior.
De terugblik gaat ook over doelman Andre van Gerven die met een versleten heup bij strafschoppen altijd naar links dook. Van de Kerkhof kreeg in Eindhoven de naam ‘Beckenbauer van de Allsterweg’. Desondanks eindgt hij daar op de bank, omdat trainer Theo Verlangen hem op 37-jarige leeftijd niet goed genoeg meer vindt. De terugblik van de voormalige international op data besluit is even nuchter als leuk. “Ik heb nog steeds het vermoeden dat hij zijn trainersdiploma gratis heeft gekregen bij een zak chips.”
Rene van de Kerhof zegt na Eindhoven het betaalde voetbal definitief vaarwel en gaat met tweelingbroer Willy voor zijn plezier bij de amateurs van PSV spelen. Liefhebbers in hart en nieren. De broers zijn inmiddels 69 jaar oud en worden door Helmondse Sporthelden geeerd met een levend eerbetoon, de Gebroeders Van de Kerkhof Cup. De stichting onder leiding van voorzitter Frans Stienen komt dinsdag 11 mei met meer informatie over het toernooi voor -8 jeugd.
Want net als het Algemeen Dagblad deed, wil Helmondse Sporthelden de helden van de vijfde stad van Brabant al bij leven eren. Meer info op www.helmondseporthelden.nl

Terug naar nieuwsoverzicht