Helmonder Willy van der Kuijlen (74) overleden

19 april 2021
Helmondse Sporthelden staat stil bij het overlijden van Willy van der Kuijlen. Kind van de vijfde stad van Brabant leed al enige tijd aan Alzheimer en overleed op 74-jarige leeftijd.
Geboren en getogen in Helmond begon Van der Kuijlen op negenjarige leeftijd bij de plaatselijke HVV. Daar werd hij in 1962 gescout door Helmond Sport, maar op De Braak viel hij al na twee seizoenen op bij PSV. De overstap was het begin van een lange en succesvolle loopbaan in Eindhoven, waar Van der Kuijlen uitgroeide tot de topscorer aller tijden van de vaderlandse eredivisie.
Het record van 311 treffers staat nog steeds in de boeken met goud omrand. Drie van de 311 doelpunten scoorde de middenvelder in Maastricht toen hij PSV na zeventien seizoenen trouwe dienst verliet. Na een jaar in De Geusselt en een seizoen bij de Belgische tweedeklasser Overpelt besloot de Helmonder definitief te stoppen.
Van der Kuijlen kwam mede door een conflict samen met PSV-doelman Jan van Beveren met Johan Cruijff en Johan Neeskens maar 22 maal in actie voor het Nederlands elftal. Mede daardoor was hij voor Oranje nooit actief op een groot toernooi. Ook niet toen hij in 1974 topscorer van de vaderlandse eredivisie werd.
De middenvelder won in 1978 met PSV wel de UEFA Cup en daarmee de eerste prijs in de Eindhovense clubhistorie. Met de club won hij bovendien drie landstitels en tweemaal de KNVB beker. Na zijn actieve loopbaan keerde Van der Kuijlen in diverse functies terug bij PSV en werd geƫerd met de titel Mister PSV.
De Helmonder is samen met viervoudig Olympisch kampioene atletiek Fanny Blankers-Koen, Olympisch kampioen Bep van Klaveren, Viervoudig Olympisch kampoen Leontien van Moorsel, en Dennis Bergkamp een van de weinige sporters in ons land die bij leven reeds een standbeeld. Coen Moulijn en Johan Cruyff kregen er pas een na hun overlijden.

Terug naar nieuwsoverzicht