Datum Pieter Gruijters Classic definitief zaterdag 30 oktober

15 juli 2021

De datum van de Pieter Gruijters Classic is definitef bekend. Het levende eerbetoon van Helmondse Sporthelden aan de Paralympisch kampioen uit de vijfde stad van Barabant wordt op zaterdag 30 oktober gehouden. De locatie voor de atletiekbelevenis is de Helmondse atletiekvereniging HAC.

Met de Pieter Gruijters Classic vult Helmondse Sporthelden een andere belangrijke doelstelling in. Sport voor iedereen. Dus niet alleen kansarme, maar zeker ook kinderen met een beperking een volwaardige deelnemer aan haar clinics en evenementen laten zijn. Bovendien wordt met het levende eerbetoon aan de gouden medaille winnaar speerwerpen op de Paralympische Spelen van Beijing 2008 recht gedaan aan de status van Gruijters.

De Helmonder is wellicht de minste bekende kampioen van zijn stad, terwijl hij in zijn discipline van het atletiek voor mensen met een beperking tot de wereldtop behoorde. Maar na zilver in Athene 2004 en goud in Beijing 2008 raakte Gruijters een beetje in de vergetelheid. Reden om heen te benoemen tot een van de acht helden van de stichting onder leiding van voorzitter Frans Stienen. De Pieter Gruijters Classic is overigens geen traditionele atletiekwedstrijd.

Het wordt een belevenis voor kinderen met en zonder beperking. Door onderdelen in een zeskamp te kiezen die zowel door kinderen met en zonder beperking kunnen worden beoefend. Er zit daardoor geen wedstrijdelement in de Pieter Gruijters Classic, maar meer de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende onderdelen van het atletiek. Dat zijn verspringen, kogelstoten, speerwerpen, 100 meter sprint, hordenlopen en de afsluiten 400 meter.  Bij zowel het onderdeel kogel als speer worden de kindvriendelijke en veilige softmaterialen gebruikt.

De Pieter Gruijters Classic wordt net als bij de Leontien van Moorsel Classic afgesloten met een medailleparade, waarin de deelnemers zowel een medaille als een atletiekdiploma als herinnering aan het evenement ontvangen. 30 oktober is geen officiele wedstrijddag op de kalender van de atletiekunie, waardoor Helmondse Sporthelden, Gruijters en HAC hopen op veel kinderen. Met en zonder lidmaatschap van een atletiekclub. En met en zonder beperking.


Terug naar nieuwsoverzicht