Pieter Gruijters als voorbeeld voor volgende generaties

21 oktober 2021
Alle 160 deelnemers aan de Pieter Gruijters wisten vooraf niet wie Pieter Gruijters was. Ze hadden nog nooit van hem gehoord. En eigenlijk is dat ook logisch, want de meeste kinderen waren nog niet eens geboren toen de atleet in 2008 in Beijing Paralypmisch kampioen speerwerpen werd.
In het prachtig Birdnest-stadion in de Chinese hoofdstuk behaalde de geboren en getogen Helmonder de hoogste eer voor een topsporter met een beperking: goud. Dan ben je in de regel even nieuws en gaat daarna in het Grote Vergeetboek. Om daar ook nooit meer uit te komen. Maar daar heeft de stichting Helmondse Sporthelden Gruijters vorig jaar uitgehaald. De voormalige atleet van HAC Helmond is nu een van de acht Sporthelden van de vijfde stad van Brabant.
Gruijters is en voorbeeld en inspirator voor volgende generaties in Helmond. De atleet is een man met een verhaal en een gouden plak. En voor kinderen is een sporter met een gouden medaille iemand die daadwerkelijk iets tastbaars heeft gepresteerd. Hun enthousiasme is dan direct groot. Staande op twee benen of gezeten in een rolstoel. Het maakt voor de kleine deelnemers niets uit. Er is verbazing, respect en bewondering. En niet te vergeten de glimlach bij Gruijters, wiens sportieve loopbaan omringd door kinderen, eindelijk weer eens de glans krijgt die het veel te weinig heeft gekregen.
En daar gaat het uiteindelijk om. Sporthelden in Helmond die niet worden vergeten. En nieuwe generaties kinderen die door de stichting Helmondse Sporthelden in staat worden gesteld om op clinics van Jibb+ kennis te maken met een nieuwe sport. Plezier te beleven, enthousiast te worden en heel misschien zelfs lid te worden van een vereniging. En als daar thuis de financiele middelen voor ontbreken, wordt samen met de stichting Leergeld een oplossing gevonden.
Tot grote tevredenheid van Pieter Gruijters, Jibb+ en het bestuur van Helmondse Sporthelden. In de vijfde stad van Brabant leeft immers een op de elf kinderen op of onder de armoedegrens. Sport is voor deze groep kinderen een luxe geworden. Met sociale armoede en zelfs uitsluiting tot gevolg. Clinics onder schooltijd in samenwerking met basisscholen zijn een oplossing om deze doelgroep over de drempel van een sportvereniging te helpen.
Tot grote tevredenheid van de Pieter Gruijters, Jibb+, Helmondse Sporthelden en vooral de deelnemers. Zelfs de regen kon de kinderen niet van de atletiekbaan houden. En nauutrlijk is er na afloop altijd weer die vraag over de medailles die kinderen als herinnering aan de clinic om gehangen krijgen. “Meneer, is die medaille van echt goud?” En met een stalen gezicht en een vette knipoog antwoordde de Sportheld Gruijters: “Natuurlijk.”
Kinderen plezier laten beleven is zo simpel. Mits je maar bereid bent om in je eigen stad in ze te investeren. Helmondse Sporthelden heeft morgen weer clinics bij HAC Helmond en zaterdag 23 oktober de Bob de Voogd Trophy bij HC Helmond.
Ingrid Kooistra, Robert Groenevelt en 2 anderen

Terug naar nieuwsoverzicht